top of page
  • Lysa Öster

Varför ska det kosta pengar att bli fotad?

Det händer att jag och andra fotografer får en förvånad reaktion när de hör vad det kostar att bli fotograferad eller att använda en bild. Bland fotograf-forum finns många sådana berättelser om hur både privatpersoner, artister och företag vill använda bilder gratis och bara ge "cred" som betalning.

Innan jag här på ett så pedagogiskt sätt som möjligt ska berätta om varför det kostar att bli fotad kan vi ta liknelsen med att någon går in hos en frisör och blir klippt och fixad. Efteråt går denna person ut genom dörren och säger glatt, "tack, jag ska berätta för alla att det var du som fixade mitt hår!".

Det är inte så ofta någon beter sig så för vi vet ju att frisören har en utbildning och kostnader samt behöver ha pengar över till att sätta mat på bordet.

Fotografer har det likadant, ja,de flesta av oss. Även om det finns många, liksom jag själv, som även jobbar med andra saker så har vi ett proffessionellt förhållningssätt och levererar kvalitet - minnen för livet.

Så, i priset ingår allt detta;

utbildning/erfarenhet

utrustning (kameror, objektiv, studioutrustning, dator, skrivare m.m)

resor

eventuella förberedelser

tid för själva fotandet

tid för bildbearbetning och leverans

skatt (av 100 intjänande kronor går ca 65 till skatt)

Bildbearbetning tar ofta längre tid än själva fotandet.

Så, om jag fotar en familj under en timme och levererar 20 bilder har jag kanske rest dit och tillbaka på en timme, fotat i en timme och bildbearbetat i 1½. Det är 3½ timme. Om jag, låt oss säga, tar 1500 kr för det har jag ca 525 kronor kvar. Det är innan jag har betalat av på dyra kameror eller objektiv.

Så, det är därför det kostar pengar att bli fotograferad av ett proffs. Jag vill att ni ska veta för okunskapen är stor. Sedan är det förstås upp till varje människa att avgöra om man tycker att det är värt det eller inte.

Den unga kvinnan på bilderna är min dotter och henne fotar jag helt gratis! :)

0 kommentarer
Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page